7Post
7Post
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   7Post - 7 Series Forum > BMW 7-Series Forums > General 7-series (F01) Discussion

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-02-2013, 12:20 PM   #1
redflagbj
Registered
 
Drives: E92M3
Join Date: Aug 2013
Location: Beijing

Posts: 2
iTrader: (0)

Exclamation Annoying Resonance between 45 and 55 mph

BIMMERPOST
     Featured on BIMMERPOST.com
I have recently noticed a very annoying resonance from the rear part of my 740il when it travels at speed range between 45 and 55 mph. This resonance sounds like a very low frequency bass and you can feel pressure to ear from to time if you pay very close attention to it. This problem only surfaces after my car reaches 15k miles. Since it had been getting worse, I switched my old tires with 4 new non-RFTs which helped greatly in minmizing this annoying resonance during this speed range. Nevertheless, I can still hear it if the car runs on very smooth asphalt with the volume of this resonance being much lower than before, but it is still there. My friend's 760il has much louder resonance than mine during the same speed range. We checked this out with a local dealer and was told that this was a common issue with F02 long wheel base car design and there was no fix for it! Has anyone come across this same issue? If so, any success in fixing it? Any advice will be appreciated as this really drives me mad. Thanks a lot!
redflagbj is offline  
0
Reply With Quote
      11-02-2013, 01:08 PM   #2
BMWrules7
Major
 
Drives: 2011 750Li, Alpine White
Join Date: Mar 2011
Location: Boston Area

Posts: 1,014
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by redflagbj
I have recently noticed a very annoying resonance from the rear part of my 740il when it travels at speed range between 45 and 55 mph. This resonance sounds like a very low frequency bass and you can feel pressure to ear from to time if you pay very close attention to it. This problem only surfaces after my car reaches 15k miles. Since it had been getting worse, I switched my old tires with 4 new non-RFTs which helped greatly in minmizing this annoying resonance during this speed range. Nevertheless, I can still hear it if the car runs on very smooth asphalt with the volume of this resonance being much lower than before, but it is still there. My friend's 760il has much louder resonance than mine during the same speed range. We checked this out with a local dealer and was told that this was a common issue with F02 long wheel base car design and there was no fix for it! Has anyone come across this same issue? If so, any success in fixing it? Any advice will be appreciated as this really drives me mad. Thanks a lot!
Try loading the trunk with pillows and blankets. That my shift the resonate frequency. An empty trunk is like a giant resonator.
BMWrules7 is offline  
0
Reply With Quote
      12-11-2013, 11:52 PM   #3
BPM3
Registered
 
Drives: 2013 BMW Active Hybrid 7 L
Join Date: Dec 2013
Location: Taipei

Posts: 4
iTrader: (0)

I have the similar issue with resonance in my ActiveHybrid7L also but you can only hear it if you pay attention to it. I took it back to the dealer, they said it's normal and no fix. But I am still skeptical about it.
BPM3 is offline  
0
Reply With Quote
      01-02-2014, 12:38 PM   #4
redflagbj
Registered
 
Drives: E92M3
Join Date: Aug 2013
Location: Beijing

Posts: 2
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by BPM3 View Post
I have the similar issue with resonance in my ActiveHybrid7L also but you can only hear it if you pay attention to it. I took it back to the dealer, they said it's normal and no fix. But I am still skeptical about it.
Sorry to hear this on yours! This seems to be a common issue with F02 design. A lot of F-02 740 and 750s are having this problem. But the strange thing is that this noise did not surface until I hit around 28000km on the odo meter. Before this it was perfectly fine! I am very sensitive to noise and I would have noticed this it were there within first 1000km. No difference whereever you sit inside the cabine. Tried to do the wheel alignment and change to all new tires, no change. Will take it back to dealer to see if there is a fix!
redflagbj is offline  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:10 PM.




7post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST