BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   7Post - 7 Series Forum > BMW 7-Series Forums > (F01) 7-series General Discussions

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-30-2023, 02:36 AM   #1
Willyod
Registered
0
Rep
4
Posts

Drives: 2011 BMW 740Li
Join Date: Mar 2023
Location: TX USA

iTrader: (0)

Hi PPL, New here. 2011 740Li, a no-crank condition

I have been doing quite a bit of work on the front rt of this car, it was necessary for me to temporarily disconnect the DME totally for a short time. After reinstallation, no crank. Everything is acting exactly the same way, (warnings for certain things needing att. like the E-brake, suspension malfunction, steering sensor fault, an airbag fault, etc.) all of which was not inhibiting starting/driving. Suddenly the no crank, a lot of work is needed, certainly, but I need this on the road as it's my only ride ATM, PLS HELP
Appreciate 0
      03-31-2023, 12:50 AM   #2
7'er-addict
Sporty Shorty
7'er-addict's Avatar
28
Rep
79
Posts

Drives: BMW E38 740i, BMW F01 750i.
Join Date: Aug 2022
Location: Wisconsin

iTrader: (0)

I hope you disconnected your battery whilst the DME was disconnected.

Otherwise, you may have burned your DME.

Although, it does sound like you may have a failing battery with the christmas lights you had prior to the work. Have it checked externally.

AFTER CHECKING THE BATTERY.. Find someone with a powerful diagnostic tool, ie an Autel. Have them check what is not communicating, and there lay your issue. Try clearing codes, and see what is still not communicating.

Hopefully you have a check engine light with key on ignition off. First press of the start button without foot on brake. You should also still have a check engine light when cranking, and after the car cycles the starter 15-20 seconds or so. If you don't have a check engine light, there is no communication with the DME.
__________________
02' 740iA 09' 750iA 15' 750iA
08' 328iA 09' 328i/6 13' 335i/6
08' MINI S/6 12' MINI JCW/6
04' LR-D2 12' LR-RRSC 16' LR-RRSC
Appreciate 0
      03-31-2023, 01:25 AM   #3
Willyod
Registered
0
Rep
4
Posts

Drives: 2011 BMW 740Li
Join Date: Mar 2023
Location: TX USA

iTrader: (0)

Batt issue

Hi, thanks for the detailed reply. I do in fact have the CEL on the first push, EOIO. There is no attempt to engage the starter. I am trying to find a tech nearby with AUTEL, or acquire a good scanner to ck as much as I can. I am trying to get a ISTA D operating to narrow issues, but have too small of a notebook. Am stuck

After thinking about it, even after trickle charge, 4 amps 12 hrs..ends up 12.5 v, low rt? I t should be hovering at least 13v IMO..
I have tried disconnecting the the IBS from the neg terminal- no change. I will try a load test and see if this batt is any good. I may discharge it and trickle it again for different/better end result.

Last edited by Willyod; 03-31-2023 at 01:35 AM.. Reason: Amendment
Appreciate 0
      04-01-2023, 11:39 PM   #4
Willyod
Registered
0
Rep
4
Posts

Drives: 2011 BMW 740Li
Join Date: Mar 2023
Location: TX USA

iTrader: (0)

I figured it out, I guess triple cking EVERY connection @batt and DME FIXED IT. maybe it was the sequence I reconnected the batt this last time, started right up, very strange. Ty for the help
Appreciate 0
      04-15-2023, 12:29 AM   #5
7'er-addict
Sporty Shorty
7'er-addict's Avatar
28
Rep
79
Posts

Drives: BMW E38 740i, BMW F01 750i.
Join Date: Aug 2022
Location: Wisconsin

iTrader: (0)

May have been a EWS security issue then.. Glad you got it sorted
__________________
02' 740iA 09' 750iA 15' 750iA
08' 328iA 09' 328i/6 13' 335i/6
08' MINI S/6 12' MINI JCW/6
04' LR-D2 12' LR-RRSC 16' LR-RRSC
Appreciate 0
      04-15-2023, 02:45 AM   #6
Willyod
Registered
0
Rep
4
Posts

Drives: 2011 BMW 740Li
Join Date: Mar 2023
Location: TX USA

iTrader: (0)

Thanks
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 09:42 PM.




7post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST