BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Go Back   7Post - 7 Series Forum > BMW 7-Series Forums > General 7-series (F01) Discussion

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-14-2019, 11:32 PM   #1
wielandgeorg
New Member
0
Rep
5
Posts

Drives: 2007 335i coupe 6AT
Join Date: Nov 2013
Location: United States

iTrader: (0)

2009 BMW 750i single cylinder misfire issue N63 leaving me baffled.

first off let me say by saying I have a lot of experience with BMW's and I am just helpless with what normally is a simple bad ignition coil.

car: 2009 BMW 750i, well maintained with no smoke like they commonly do.

trouble code 140801 cylinder 8 misfire

Car starts up and idles perfectly smooth with no misfire all day long.

As soon as you go to drive it and accelerate it starts misfiring on cylinder 8 and throws malfunction light and then the dme shuts the fuel off to cylinder8 to save the cat.

shut the car off and start back up and misfire is gone and idles perfect. (until you accelerate)

the only fault code I get is cylinder 8 misfire injection cut out. None else.

I've replaced & tried:
New spark plug OEM on cylinder 8 (driver side bank closest to driver)
Used known good spark plug (gapped down as a test)
5x different ignition coils including 2 new ones and moving them around from that cylinder to another one.
2x series 12 fuel injectors.
Performed compression test = 160lbs or more
Replaced bank 2 HPFP with a known good one. (both banks read same fuel pressure)
Reset all engine DME adaptations and did injector balancing procedure.

Yet every time I go drive it I have misfire on #8 right when you get a little into the throttle and the turbos start to spool it cuts out.
Again, at idle I can not get it to misfire once. Period. Even if I power brake it to simulate a load on it.

What could possibly cause this or what would my next step be in the process of elimination?

Thank you very much and I hope this thread will resolve it and help the next poor soul having this frustrating problem.
Appreciate 0
      10-09-2019, 09:01 PM   #2
m3_runner
Private
3
Rep
90
Posts

Drives: M3
Join Date: Jul 2015
Location: South

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by wielandgeorg View Post
first off let me say by saying I have a lot of experience with BMW's and I am just helpless with what normally is a simple bad ignition coil.

car: 2009 BMW 750i, well maintained with no smoke like they commonly do.

trouble code 140801 cylinder 8 misfire

Car starts up and idles perfectly smooth with no misfire all day long.

As soon as you go to drive it and accelerate it starts misfiring on cylinder 8 and throws malfunction light and then the dme shuts the fuel off to cylinder8 to save the cat.

shut the car off and start back up and misfire is gone and idles perfect. (until you accelerate)

the only fault code I get is cylinder 8 misfire injection cut out. None else.

I've replaced & tried:
New spark plug OEM on cylinder 8 (driver side bank closest to driver)
Used known good spark plug (gapped down as a test)
5x different ignition coils including 2 new ones and moving them around from that cylinder to another one.
2x series 12 fuel injectors.
Performed compression test = 160lbs or more
Replaced bank 2 HPFP with a known good one. (both banks read same fuel pressure)
Reset all engine DME adaptations and did injector balancing procedure.

Yet every time I go drive it I have misfire on #8 right when you get a little into the throttle and the turbos start to spool it cuts out.
Again, at idle I can not get it to misfire once. Period. Even if I power brake it to simulate a load on it.

What could possibly cause this or what would my next step be in the process of elimination?

Thank you very much and I hope this thread will resolve it and help the next poor soul having this frustrating problem.

Double check your turbos and make sure they are good, your intake valves might have a bunch of carbon build on them. Whats your mileage?
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 12:34 PM.




7post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST